Metody pracy
XMLTreść
W Żłobku Miejskim „Maja” i filii żłobka obowiązuje zasada „otwartych drzwi”.
Rodzic, chcąc zapisać dziecko ma możliwość zwiedzenia żłobka, zapoznania się z personelem na poszczególnych grupach.
Główną zasadą w pracy z małym dzieckiem jest jego bezpieczeństwo psychiczne i fizyczne.
Podstawowe założenie planu wychowawczego, to wspieranie dziecka w jego rozwoju we wszystkich sferach .
Placówka wyposażona jest w dużą ilość zabawek, spełniających wymogi sanitarne i bezpieczeństwa.
W pracy opiekuńczo-wychowawczej dużą rolę odgrywa zabawa.
Stosujemy zabawy:
● tematyczne,
● dydaktyczne,
● konstrukcyjne,
● ruchowe.
Placówki posiadają wokół budynków duże ogrody z których dzieci korzystają w porze wiosenno -letnio -jesiennej.
Żywienie dziecka odbywa się zgodnie z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka i Instytutu Żywienia.
W żywieniu dziecka uwzględniamy diety zalecone przez lekarza.
Dziecko w czasie pobytu otrzymuje:
● I śniadanie
● II śniadanie
● obiad
● podwieczorek
Przykład jadłospisu:
I śniadanie:
Dzieci do 10 miesiąca: Bebiko II
Pozostałe dzieci:
Pieczywo, pasta z wędliny szynkowej drobiowej, szczypiorek
Lana kluska z mlekiem
II śniadanie:
Mus jabłkowy
Herbatka miodowo– rumiankowa
Dzieci do 10 miesiąca Bobofrut
Obiad:
Zupa brokułowa
Bitki wieprzowe duszone w sosie cebulowym, kluski kładzione
Buraczki gotowane z masłem
Dzieci do 10 miesiąca życia : wywar jarzynowy z mięsem drobiowym
Podwieczorek:
Ryż z sosem owocowym
Bawarka
Dzieci do 10 miesiąca : Nan 2